Köpeğiniz Hakkında Genel Bilgiler

Genel özellikler :

– Vücut ısısı: 38-39.5
– Östrus süresi: Yılda 2 kez 12-20 gün
– Gebelik süresi:  57-63 gün
– Seksüel olgunluk: Erkekte 7-10 ay,dişide 12 ay
– Yaşam süresi: 12-14 yıl(ort.)

Yavru köpek bakımı

Yavru köpeklerin doğdukları andan 1,5 aylık oluncaya kadar ki geçen süreçlerinde anne sütüne gereksinimleri olmaktadır.Bu gereksinim anne sütündeki mineral madde, protein, vitaminler, karbohidrat ve yağların yanı sıra yavrunun hayatı boyunca karşılaşabileceği dış etkenlere karşı da kendisini savunabileceği antikorların alımını da sağlar. Burada en önemli husus yavrunun anne sütünü gerektiği kadar yani 1,5 aylık oluncaya kadar alabilmesinin sağlanmasıdır. Aksi taktirde yavrunun ileriki yaşamlarında yapılan aşılama çalışmaları ve tedavi metodları her zaman yetersiz kalacaktır.

Yavru köpeklerimiz anneden ayrıldığı dönemden sonra düzenli egzersiz ve güneş ışığı görme gerekliliğine sahiptir. Yavruluk dönemlerinde vücut ısılarının sık değişebileceği aktivitelerden uzak durmalıdırlar ( banyo yaptırılması gibi ). Özellikle solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere, oluşan ishal tablolarıda hekiminize baş vurmanızı gerektiren önemli durumlardır.

Beslenme, hayatın her döneminde önemli olsada özellikle yavruluk dönemini 1.5 yaşına kadar takip eden zamanda en önem verilmesi gereken konularadan biridir. Özellikle veteriner serisi profesyonel marka mamalarının tercih edilmesi hayvan sağlığını bir çok konuda olumlu etkiler.

Beslenme, altıncı aya kadar üç öğün olarak sağlanıp 6-12 ay arası iki öğün yapılıp, bir yaş sonrasında tek öğüne düşürülebilir. Bu dönemde ‘’Pupy’’ dediğimiz yavru mamalarının kullanılması gerekmektedir.

Evcil köpek ırklarımızı günde en az iki kere dışarı çıkarılıp tuvalet terbiyelerine yardımcı olmalı ve enerjilerini dısarıda atabileceği zamanı onlara ayırmalıyız. Bu zamanı yemeklerini yedikten 20-30 dk. sonra ayırabilirsek onlar için hem tuvalet ihtiyaclarını giderme hem de sindirim kolaylığı sağlıyacaktır.
Yavru köpekler bir çok hastalık etkeni için yeterli dirence genelde sahip değildirler

Bunlardan korunmak için veteriner hekiminizin verdiği aşı programı düzenli olarak takip edilmeli ve hekimin sunmuş olduğu önerileri dikkate almalıyız.

Cinsel Olgunluk

Dişi köpekler genellikle ergin vücut yapısına ve ağırlığına eriştikten bir kaç ay sonra ilk kızgınlıklarını gösterirler. Farklı ırklar arasında olduğu gibi aynı ırk içinde de gözle görülebilir farklılıklar olabilir. Bu bağlamda küçük yapılı ırkların ilk kızgınlıklarını 6 ve 10. aylar arasında gösterecekleri düşünülebilir. Bununla birlikte, iri cüsseli köpeklerin bazıları 18-24 aylık yaşlarına kadar hatta daha da geç bir dönemde sikluslarına başlarken bazıları bir yaşından önce kızgınlık gösterebilirler.

Köpeklerde en uygun çiftleşme yaşı 2-5 yaş arasıdır. İlk çiftleşme, ikinci kızgınlık döneminde gerçekleşmelidir.

Maximum çiftleşme yaşı 6-8 yaş arasıdır. Bu yaştan sonra doğacak yavru sayısında azalmalar ve doğacak yavrularda doğmasal anomalilerin gözlenme oranı artmaktadır. Bu sebeple 6-8 yaşından sonra evcil hayvanınızı gebe bırakmamanız daha sağlıklı bir tercih olacaktır.

Ovulasyon zamanındaki değişiklik, çoklu çiftleşme ve östrusun süresinin standartların dışında olması, döllenme günü ve yavrulama zamanının kesin olarak saptanmasını zorlaştırır. Bugüne değin alışıldığı gibi doğum tarihinin ilk çiftleşmeden sonraki 63-65. günler olarak kabul edilmesi yanıltıcıdır. En uygun aralık ilk çiftleşme gününden sonraki 56-72. günlerdir. Bir iki yavru yapan dişilerin gebelik sürelerinin yavru sayısı fazla olanlara göre daha uzun olduğu bilinmektedir.

Yaşlılık

Köpeklerde yaşlılık 7 yaş üstü dönem olarak kabul edilir. Bu dönem içerisinde evcil dostlarımızda aktivitelerin düşmeye başladığı gözlemlenir fakat oyunculuk hemen hemen yaşamlarının tüm dönemlerinde devam etmektedir.Bu yaştan sonra uygun olmayan beslenme biçimleri köpeklerimizi birçok hastalık açısından risk grubu içerisine sokmaktadır.Yaşlılık dönemine giren köpeklerimizi profesyonel mama gruplarımızın üretmiş olduğu ‘’Senior’’ sınıfı mamaları tercih etmeleri doğru olacaktır. Diğer sınıf mamalar veya ev yemekleri ile beslenme anlayışı, evcil köpeklerimizde yetersiz beslenme ya da tek yönlü beslenme şeklinde bir besi oluşturacağı için köpeğimizin fizyolojik ihtiyaçları doğru şekilde karşılanamayacak ve belirli sağlık problemlerine yatkınlığını arttıracaktır. Yaşlı köpeklerimizde ağız ve diş sağlığı önemlidir ve diğer organların fizyolojik aktivitelerini yerine getirmelerinde herhangi bir problem olup olmadığı konusunda Veteriner hekiminizden yardım isteyerek belirli periyotlarda kontrolünü sağlamalısınız ve gerekli şekilde hekiminizin önerilerini dikkate almalısınız.

Yaşlı dostlarımız da aynı bizler gibidir ve ileri yaşlarda özel bakıma ihtiyaç duyabilirler, en büyük farklılıkları sıkıntılarını bizlerle konuşarak paylaşamamalıdır. Bu neden dolayısı ile yaşlı hayvan sahipleri hekimleri ile sıkı bir diyalog içerisinde olmalıdırlar ve gerekli kontrolleri yaptırmalıdırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir